© 2017. Wszelkie prawa zastrzeżone.
ARCHAMO architektura Gdynia

PROJEKT WNĘTRZ ORAZ GENERALNY REMONT I REWITALIZACJA APARTAMENTU W SOPOCIE

Projekt był ogromnym wyzwaniem zwłaszcza inżynierskim, zakupione przez Inwestora mieszkanie to nadbudowa z lat 70- tych Sopockiej kamienicy z 1906 roku. Zastany standard przywodził na myśl właśnie ubogie we wszelkie materiały budowlane lata siedemdziesiąte ubiegłego wieku.

Układ pomieszczeń nie odpowiadał na współczesne zapotrzebowanie, nie zadawalał inwestora, w ostatnich latach mieszkanie było przeznaczone na tani wynajem studencki, podczas którego uległo dalszej dewastacji. Instalacja kanalizacyjna była poprowadzona po wierzchu w łazience, ponieważ  ta wewnętrzna uległa zatkaniu, występowały przecieki z kuchni i inne problemy.

Pierwszym krokiem do przywrócenia właściwej funkcji lokalu i sprawności instalacji były wyburzenia i rozbiórki infrastruktury. Zlikwidowano ściany działowe , które tworzyły malutkie, klatkowate pokoiki, a także niepotrzebne korytarzyki. Z mieszkania wyniesiono ręcznie ponad 50 ton gruzu i innych odpadów, skuto sufity mocowane za pomocą słomy do drewnianego poszycia, z podłogi usunięto gruz i śmieci, zdjęto wierzchnią warstwę podłogi z powodu niestabilności i braku poziomu.

Zastosowano ocieplenie stropodachu metodą nadmuchową za pomocą wełny mineralnej, ponieważ istniejące ocieplenie stanowiła jedna warstwa płyty pilśniowej miękkiej o grubości 2cm.

Wykonano od nowa wszystkie instalacje wewnętrzne: wodno- kanalizacyjną, centralnego ogrzewania z grzejnikami, elektryczną, teleinformatyczną, głośnikową, a także gazową, która wymagała uzyskania pozwolenia na budowę.

W myśl ówczesnego prawa budowlanego rozebranie ścianek działowych i postawienie nowych również wymagało pozwolenia na budowę.

Po pracach rozbiórkowych można było zacząć budować nowe wnętrze, czyli stawiać ścianki działowe wg nowego projektu aranżacji wnętrza, podwiesić sufit wg specjalnych wytycznych zapewniających odporność ogniową zgodną z wymaganiami i przepisami. Podłoga została wykonana w systemie  zapewniającym spełnienie izolacyjności akustycznej, co przy tak wiekowym budynku i stropach drewnianych nie było łatwe do uzyskania. Wszystkie ściany zewnętrzne wymagały „wyprostowania”, docieplenie  pozostawiono bez zmian, ponieważ najlepiej działa jednak izolacja na zewnątrz ścian i wspólnota mieszkaniowa za jakiś czas do takiego remontu przystąpi.

Po wykonaniu tych prac  uzyskano sporych rozmiarów, przestrzenny i jasny pokój dzienny z aneksem kuchennym, dwie wygodne sypialnie, dużą łazienkę i pomieszczenie gospodarczo- techniczne z pralnią i prasowalnią itp. Do wszystkich pomieszczeń prowadzi centralnie zlokalizowany wygodny, przestronny korytarz doświetlony pośrednio z otwartego pokoju dziennego i przez przeszklenia w drzwiach sypialni.

Kolejnym wyzwaniem była wymiana balustrady balkonowej, która nie spełniała wymagań prawnych co do wysokości oraz oczywiście estetycznych ( spawane kątowniki wypełnione żółtym szkłem zbrojonym) Nowy projekt balustrady powstał na podstawie inwentaryzacji balustrady sąsiednich mieszkań, został dostosowany wymiarowo do balkonu mieszkania oraz do wymagań prawa budowlanego. Na te prace potrzebne było zgłoszenie do urzędu oraz uzyskanie uzgodnienia z miejskim konserwatorem zabytków.

I dopiero na tym etapie można było przystąpić do aranżowania, wykańczania wnętrza tak jak to się rozumie po odbiorze mieszkania od dewelopera.

Zaproponowałam Inwestorowi wnętrza inspirowane stylem New England, z piękną, nową dębową podłogą z widocznymi sękami i innymi naturalnymi przebarwieniami, wykończona jest oczywiście  rzeźbioną wysoką listwą przypodłogową, która współgra z również dość bogato zdobionymi drzwiami, wszystkie te wykończenia w kolorze białym, podobnie jak ściany. Wyposażeniem salonu są meble kuchenne także dostosowane sposobem zdobienia, kolorem i naturalnym, szlachetnym materiałem do elementów wykończenia. Sofa zastosowana w mieszkaniu jest inna niż projektowano, bo na tle drewnianej ściany miała być miękka, poduchowa i kwiecista, bądź w pastelowym kolorze  kanapa. I tak początkowo zakładany styl New England trochę ewaluował w kierunku Wintage.

Autorem zdjęć jest Jakub Łęgosz

 

Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
Powiększ
© 2017. Wszelkie prawa zastrzeżone. ARCHAMO architektura Gdynia